Ο Απίθανος Μορίς The Amazing Maurice στους κινηματογράφους!

Νέα

Ένας απατεώνας γάτος, μερικοί πανέξυπνοι αρουραίοι, κι ένα τρελό κόλπο που τους μπλέκει σε μεγάλους μπελάδες: καλώς ήλθατε στην πιο απολαυστική περιπέτεια για όλη την οικογένεια, εμπνευσμένη από την υπέροχη φαντασία των αδελφών Γκριμ και του σπουδαίου Τέρι Πράτσετ!
Ο Μορίς, ένας πανέξυπνος γάτος του δρόμου, έχει σκεφτεί την τέλεια απάτη για να βγάζει λεφτά: παρέα με έναν νεαρό αυλητή, τον Κιθ, πάνε από πόλη σε πόλη πείθοντας τους κατοίκους της να αναλάβουν να απομακρύνουν, με το αζημίωτο φυσικά, τους αρουραίους που δημιουργούν προβλήματα. Αυτό που δεν τους λένε, βέβαια, είναι ότι οι εν λόγω αρουραίοι είναι μέρος της απάτης: πρόκειται για φίλους τους, οι οποίοι εντελώς βολικά έπειτα από την παρέμβαση του Μορίς και του Κιθ «απαλλάσσουν» τους κατοίκους από την παρουσία τους… όπως κι από τα λεφτά τους!
Όταν, όμως, η παρέα φτάσει στην πόλη του Μπαντ Μπλιντς, το κόλπο τους αχρηστεύεται, αφού βρίσκουν να συμβαίνουν περίεργα περιστατικά: κάτι πολύ σκοτεινό τούς περιμένει στους υπονόμους… Όμως, ό,τι κι αν είναι, υπολογίζουν χωρίς τον Απίθανο Μορίς και την παρέα του!
Οι δημιουργοί κλασικών ταινιών κινουμένων σχεδίων όπως τα «Σρεκ», «Αλαντίν», «Ο Ρατατούης» και «Εγώ, ο Απαισιότατος», παρουσιάζουν μια ακόμη απολαυστική περιπέτεια, εμπνευσμένη από το παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο Αυλητής του Χαμελίν» και βασισμένη σε ένα από τα εξαιρετικά δημοφιλή μυθιστορήματα «Δισκόκοσμος» του Σερ Τέρι Πράτσετ, του συγγραφέα με περισσότερα από 100 εκατομμύρια βιβλία παγκοσμίως, σε πωλήσεις.

Η ανεξάντλητη φαντασία του Τέρι Πράτσετ

Ο Τέρι Πράτσετ ήταν Άγγλος συγγραφέας μυθιστορημάτων φαντασίας, με χαρακτηριστικές κωμικές αποχρώσεις. Είναι ευρύτερα γνωστός για τη σειρά «Δισκόκοσμος», η οποία αποτελείται από 41 μυθιστορήματα. Τα έργα του έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε 37 γλώσσες, κάνοντας τον Πράτσετ τον συγγραφέα με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του ‘90. Έλαβε τον τίτλο τιμής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1998 και χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία το 2019.

Το 2011 κέρδισε το ετήσιο μετάλλιο Carnegie για το βιβλίο του «The Amazing Maurice and his Educated Rodents», το πρώτο βιβλίο της σειράς «Δισκόκοσμος» για παιδιά, και το 2010 τού απονεμήθηκε το Παγκόσμιο Βραβείο Φαντασίας για το σύνολο της καριέρας του το 2010. Ο Τέρι Πράτσετ πέθανε στις 12 Μαρτίου 2015, σε ηλικία 66 ετών.

Γνωρίστε τους χαρακτήρες!

Μορίς

Ο Μορίς είναι ένας περήφανος γάτος που του αρέσει να τον φωνάζουν -αλά γαλλικά- «Μορίς», αλλά στην πραγματικότητα το όνομά του είναι απλώς «Μόρις». Λέει σε όλους ότι είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας επειδή πήρε το όνομά του. Κι εμείς τον αφήνουμε να πιστεύει πως έτσι είναι…

Ο Μορίς είναι κάπως εγωιστάκος στην αρχή της ιστορίας, αλλά μέχρι το τέλος της θα θυσιάσει τον εαυτό του για να σώσει έναν από τους αρουραίους φίλους του. Φυσικά, ως γάτα, έχει εννέα ζωές, άρα πόσες του έχουν απομείνει αφότου θυσιαστεί; Θεέ μου, έχει χάσει το μέτρημα – κακό αυτό!

Μαλίσια Γκριμ

Η βασική ηρωίδα μας. Είναι πολύ έξυπνη, αιχμηρή, ιδιαίτερη. Κοντά στην ιδιοφυΐα, αλλά και την τρέλα. Ό,τι συμβαίνει στο υπερκινητικό μυαλό της μεταφράζεται άμεσα σε κίνηση του σώματος: κυριολεκτικά ζει αυτό που σκέφτεται ή, ας πούμε, αυτό την κατακλύζει και την οδηγεί μπροστά με ορμή. Σίγουρα, γι’ αυτήν, η γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας είναι θολή, εξαιρετικά θολή μερικές φορές τις περισσότερες φορές… Η ιδέα να αποτύχει ή να πληγωθεί δεν της περνάει από το μυαλό: εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία και οι ιστορίες πάντα έχουν καλό τέλος!

Κιθ

Ο Κιθ έχει ίσως το μεγαλύτερο «ταξίδι» από όλους στην ιστορία αυτή! Ξεκινάει ως κάπως κακότυχος κι αποτυχημένος, ένας μουσικός που χαίρεται να παίζει μουσική για να βγάλει λεφτά – σύμφωνοι, παίρνει μέρος σε μια απάτη, αλλά ο Κιθ είναι εντάξει με αυτό. Τελικά, όμως, καταλήγει να γίνει ο ήρωας του έργου και αυτός που καταλήγει ζευγάρι με το κορίτσι που του αρέσει. Μα, πώς συνέβη αυτό;

Κομπόστα

Η Κομπόστα είναι η καρδιά της ταινίας, μιας και κουβαλάει το βιβλίο με τις ιστορίες του Κύριου Μπάνσι. Η ουτοπία που απεικονίζεται στο βιβλίο είναι το όνειρό της – είναι πραγματικά το μόνο που θέλει. Ωστόσο, κάποια στιγμή στην ιστορία η Μαλίσια τής αποκαλύπτει ότι είναι μόνο ένα βιβλίο με ιστορίες! Η πίστη και η αποφασιστικότητα της Κομπόστα καταρρέουν κι εκείνη τρέχει μακριά, στους σκοτεινούς υπονόμους… Ο Ντέιντζερους Μπινς τρέχει πίσω της, αποφασισμένος να βρει τη φίλη του. Όμως, τελικά, οι έξυπνοι αρουραίοι και οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν πλάι-πλάι και η πίστη της Κομπόστα αποκαθίσταται!

Ντάρκταν

Ο Ντάρκταν είναι ο ηγέτης των έξυπνων αρουραίων. Είναι τραχύς, αρρενωπός, και ικανός να παίρνει δύσκολες αποφάσεις όταν χρειάζεται. Είναι επικεφαλής μιας ομάδας αρουραίων από τον λάκκο των σκύλων (σε ένα εγκαταλελειμμένο σιδερένιο Χυτήριο έξω από τα τείχη της πόλης). Ο Ντάρκταν δεν αποχωρίζεται ποτέ τη ζώνη του: εκεί φυλάει όλα τα είδη χρήσιμων εργαλείων για τον αγώνα του για την προστασία της φυλής.

Σοφό Φασόλι

Το Σοφό Φασόλι είναι ο σοφός γέροντας, στον οποίο οι άλλοι αρουραίοι της φυλής στρέφονται για συμβουλές. Είναι σχεδόν τυφλός, οπότε βασίζεται πολύ στην όσφρησή του: αυτή του λέει ό,τι χρειάζεται να ξέρει για το περιβάλλον του. Το φασόλι είναι θαρραλέος – είναι επίσης αυτός που εντοπίζει την Κομπόστα μέσα στους σκοτεινούς υπονόμους για να τη φέρει πίσω. Το Φασόλι είναι αυτός που, μόνος του, αντιστέκεται στην απίστευτη πνευματική δύναμη του μυστηριώδους βασιλιά των αρουραίων!

Ο σκηνοθέτης Τόμπι Γκένκελ μιλά για την ταινία

Μου είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψω τον ενθουσιασμό μου, όταν ανέλαβα τη μεταφορά αυτού του φανταστικού μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη.

Παρά την αγάπη μου για το βιβλίο, όμως, μια ιστορία τόσο εξαιρετική όπως αυτή γεννά αναπόφευκτα το ερώτημα: πώς μπορούμε να την κάνουμε μια ταινία για όλη την οικογένεια; Το ερώτημα αυτό απαντήθηκε ιδανικά από τον σεναριογράφο Τέρι Ρόσιο, ο οποίος κατάφερε να αποτυπώσει, ή καλύτερα να αποστάξει καταπληκτικά το αβίαστα εκκεντρικό, αλλά και πρωτότυπο, χιούμορ του Τέρι Πράτσετ.

Διατηρώντας το χιούμορ και επιλέγοντας ευφάνταστους τρόπους να μετριάσουμε οπτικά ορισμένες σκοτεινές πτυχές της ιστορίας, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ταινία που θα ψυχαγωγήσει ολόκληρη την οικογένεια χωρίς να χάσει τον ιδιαίτερό της χαρακτήρα.

Χρησιμοποιήσαμε φωτεινά χρώματα, αισιόδοξη μουσική, ευρηματικές κινήσεις για τους χαρακτήρες και την κάμερα – δε θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς και πιο σκοτεινά στοιχεία, αλλά η κωμική πινελιά του Pratchett θα είναι πάντα εκεί. Εξάλλου, με εντυπωσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο Πράτσετ καταφέρνει να είναι χαλαρός κι ανάλαφρος, αλλά ταυτόχρονα ανυποχώρητος και αιχμηρός. Αυτό το είναι ακριβώς το πνεύμα που μεταφέραμε στην ταινία μας.

Είμαι ευτυχής που μπόρεσα να πω αυτήν την ιστορία. Οι θεατές ανά τον κόσμο περιμένουν πολλά από μια ταινία που βασίζεται σε έργο του Τέρι Πράτσετ και δε θα τους απογοητεύσουμε: δημιουργήσαμε μια ταινία που στέκεται περήφανα πλάι στο πρωτότυπο έργο!

ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

3 Αυγούστου στους κινηματογράφους από τη Rosebud.21

Σκηνοθεσία: Τόμπι Γκένκελ
Σενάριο: Τέρι Ρόσιο
Διάρκεια:
90 λεπτά
Διανομή: Rosebud .21

Η ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ POWER MEDIA PRODUCTIONS

 

Μετάφραση: Πάνυ Ναούμ

Σκηνοθεσία: Κώστας Αποστολίδης

NICKELODEON GREECE

Καλώς ήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Nickelodeon. Εδώ θα βρείτε το τρέχον τηλεοπτικό πρόγραμμα, μπορείτε να διασκεδάσετε παίζοντας τα παιχνίδια μας, να ενημερωθείτε διαβάζοντας τα νέα μας ή να πάρετε μέρος στους διαγωνισμούς μας.